A PoE technológia alkalmazása töretlen sikereknek örvend az elmúlt években. Ma már alig találni olyan strukturált hálózatot, amiben ne lennének távtáplált eszközök.

Korábbi szakmai cikkeinkben többször boncolgattuk ezt a témát, hiszen írtunk már a telepítésről, a hibakeresésről és a legújabb PoE szabvány (802.3bt) kialakulásáról is.

A mostani – sorozatot lezáró – írásunk és videónk a PoE technológia által használt egyeztetési folyamatot és a hozzá kapcsolódó méréstechnikai lehetőségeket mutatja be, kezdve a strukturált hálózatépítést lezáró minősítéstől az aktív eszköz telepítésén keresztül az üzemeltetésig bezárólag.

Fókusz a fizikai rétegen

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az átadás-átvételi jegyzőkönyvezés. A fizikai rétegen végzett mérések rögtön láthatóvá teszik azokat a hibákat, amik miatt a később telepítendő nagy teljesítményű PoE-s eszközök működése nem lesz megbízható (pl. érpárak közötti ellenállás különbség mérés).

TIA Cat 6 Perm. Link mérés (+PoE) beállítás nélkül
Ugyanaz a kábel, már nem teljesíti a 4 érpáras PoE követelményeit

PoE egyeztetés

A PoE technológia sokat fejlődött a 2003-as megjelenése óta. A kezdeti 4 W-os tápegység oldali (PSE) teljesítmény ma már akár 90 W is lehet lehet. Ehhez a hatalmas tartományhoz egy igen sokoldalú egyeztetési folyamatra van szükség, hogy biztonságosan tudjuk csatlakoztatni az eszközeinket.

PoE osztályok (Class 0 esetén Class 3 besorolást kap a PD)

A  távtáplált eszköz (PD) PSE-hez történő csatlakoztatását követően elindul köztük  az IEEE 802.3af/at szabvány szerinti egyeztetési folyamat. Természetesen a szabvány lehetővé teszi, hogy nem PoE-s eszközt kapcsoljunk a PSE-hez.

A PoE egyezetetésnek három állapota van: felderítés, osztályozást és működés.

Felderítés:
A PSE a nem használt Ethernet portokat feszültségmentes állapotban tartja, és időnként ellenőrzi, hogy csatlakoztattak-e eszközt. Az ellenőrzéshez kiadott feszültségimpulzus annyira alacsony, hogy nem tesz kárt a nem PoE-s eszközökben. A PD csatlakoztatása után átlépünk a osztályozás állapotba.

Osztályozás:
Ebben a stádiumban a PSE meghatározza, hogy a PD-nek szüksége van-e távtáplálásra, illetve mekkora teljesítményt igényel. A megfelelő osztály meghatározása a PD PoE kommunikációjától függően 1 vagy 2 körös egyeztetés formájában történhet.

1 körös osztályozás – 802.3af/at Class 0-3 PD-k esetén

PSE feszültségimpulzust küld a PD-nek és a kábelen megjelenő áramerősség értékéből meghatározza, hogy melyik osztályba tartozik. Amennyiben a PD Class 1, 2 vagy 3-at kér, akkor az ennek megfelelő osztályú teljesítmény szolgáltatja. Az osztályozhatatlan PD-k Class 0 besorolást kapnak, ami a Class 3 teljesítménynek felel meg!

2 körös osztályozás – 802.3at/bt Class 4-8 esetén

Amennyiben a PSE a PD-t Class 4-nek érzékeli, elindít egy második egyeztetést, hogy valóban támogatott-e a nagyobb teljesítmény. Ez a folyamat kétféleképpen történhet:

  • Hardveres úton: A PSE az első esemény után csupán a Class 3-as teljesítményt adja le, de küld egy második feszültségimpulzust is. Abban az esetben, ha erre a megfelelő válasz érkezik a PD oldalról, akkor felemeli a teljesítményt Class 4-re.
  • Szoftveres úton az LLDP protokoll segítségével: A PSE az első esemény után csupán a Class 3-as teljesítményt adja le és a Layer 2-es Link Layer Discovery Protokollt (LLDP) felhasználva kéri a nagyobb teljesítményigény megerősítését az PD-től. Amennyiben erre a megfelelő válasz érkezik a PD oldalról, akkor felemeli a teljesítményt Class 4-re.

 

1- és 2-körös egyeztetés folyamata

Melyik osztályozást támogatja az eszköz?

Az IEEE 802.3af szabvány definiálja, hogy a Class 4 PD-nek támogatni kell a hardveres és szoftveres osztályozásokat, míg a PSE-nek csupán az egyiket a kettő közül! A IEEE 802.3af injektorok legtöbbször csak a hardveres egyeztetést támogatják, az aktív eszközök pedig az LLDP-t vagy akár mindkettőt.

1- és 2-körös egyeztetés támogatása

Működés

A sikeres egyeztetés után a rendszer eljutott az utolsó fázisba és a PD megfelelően üzemel.

Nem mindegy mivel mérünk!

A fentiek ismeretében megállapíthatjuk, hogy a PoE jelenlétének és megfelelő teljesítményének biztosítása érdekében elengedhetetlen a mérőműszeres ellenőrzés, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítanunk az aktív eszköz konfigurációjára is.

 

Linksprinter NETSCOUT LinkRunner G2
  Fluke Networks DSX 5000/8000 digitális kábel-analizátor Fluke Networks MicroScanner PoE kábelteszter NetAlly LinkSprinter® hálózati teszter NetAlly LinkRunner® G2 hálózati smart teszter NetAlly EtherScope® nXG hordozható hálózati szakértő
Fizikai mérések (pl: ellenállás) igen
PoE osztályok Class 0-8 Class 0-4 Class 0-8 Class 0-8
PoE egyeztetés Két körös hardveres Két körös szoftveres Két körös szoftveres Két körös szoftveres
UPoE támogatás igen igen igen

Forrás:
https://support.biamp.com/General/Networking/Power_over_Ethernet_(PoE)

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is