A Power over Ethernet (PoE) egyre nagyobb teret hódít magának a hálózati környezetben. Ez a technológia lehetővé teszi a hálózati eszközök megtáplálását a már jól megszokott UTP adatkábel felhasználásával, ami így hatékonyabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a telepítést. A meglévő helyszínek bővítése esetén sincs szükség a különálló tápellátás kiépítésére, arról nem is beszélve, hogy az elektromos hálózat fejlesztése nélkül is könnyen csatlakoztathatóvá válnak a biztonsági kamerák, kártyaolvasók és beléptető rendszerek.

1.  Tünetek vizsgálata

A PoE hibák megjelenésekor először célszerű megvizsgálni a tüneteket. Legyen szó az áramellátás teljes megszűnéséről vagy csökkenéséről, ami hatással van a megfelelő működésre.

  1. Van áramellátás? ? Ellenőrizzük, hogy a bejelentett eszköz egyáltalán működik-e.
  2. Folyamatos az áramellátás? ? Amennyiben az eszköz működik, indítsunk monitorozást. A legtöbb eszköz rendelkezik valamilyen felülettel, amire bejelentkezve nyomon követhető a működése.
  3. Mikor kezdődött a hiba? ? Amennyiben közvetlenül a telepítés után lép fel a hiba elképzelhető, hogy nem elegendő a teljesítmény.
  4. Mi változott? ? Túlterhelt lett a feladó? Túl sok PoE eszköz kapcsolódik egyetlen switchre? Reprodukálható a hiba egy másik porthoz csatlakoztatva vagy nem? Megvizsgálva az előbbi eseteket, könnyebben kideríthetjük a kiváltó okokat.

2.  Fókusz a fizikai rétegen

A PoE még nem egy jól ismert technológia, így gyakran úgy tekintenek rá, hogy ?csatlakoztatom és működik?. De a PoE kapcsolat nem olyan mint egy szabványos hálózati adapter, néha csatlakoztatás után sem működik. Számos előnye mellett sérülékenységei is vannak, melyek főleg a fizikai rétegben bújnak meg.

  1. Teljesítménycsökkenés a távolság miatt Nem ritka, hogy egy meglévő hálózat fejlesztése során a régi kábeleket felhasználva csatlakoztatjuk az eszközeinket. Amennyiben a kábelezés nem felel meg a TIA-568 szabványnak a PoE működése is bizonytalanná válhat. A PoE-hez szükséges fizikai paraméterek (pl.: távolság) követik a TIA-568 által megkívánt követelményeket. A PoE feszültsége és teljesítménye a távolság növekedésével csökken, a még elfogadható teljesítmény értékeket a csatlakozó aljzatra (Powered Device ? PD) határozzák meg nem pedig a tápegység oldalra (Power Sourcing Equipment ? PSE) és a két érték között jelentős különbség is lehet. Egy digitális kábelanalizátorral nemcsak a TIA-568 minősítést tudjuk elvégezni, hanem azt is, hogy a kábel megfelel-e a PoE helyes működéséhez szükséges követelményeknek.
  2. Túl sok PoE eszköz ? A fejlesztések során tartsuk szem előtt a switch vagy PoE feladó teljesítményét. Egy túlterhelt switchhez kapcsolódó eszközök előbb-utóbb folyamatosan újra fognak indulni. Osszuk szét az eszközöket több tápfeladó között. Győződjünk meg a megtáplált eszközök teljesítményigényéről, mert lehetséges, hogy az adott port teljesítménye egyszerűen nem elengedő.
  3. Ellenőrizzük a switchet és a táplálandó eszközt is ? Amennyiben a megtáplált eszköz nem indul el, az egyszerű meghibásodás mellett ellenőrizzük, hogy a switch portja megfelelően van-e beállítva (PoE, PoE+, UPoE, Passive PoE).

3.  Megelőzési stratégiák

Napjainkban a legtöbb biztonsági eszközt már PoE-n tápláljuk, melyeknél elvárt a folyamatos üzem. Elfogadhatatlan egy nem működő VoIP telefon is, de a biztonsági kamerarendszer hibái sokkal veszélyesebbek, ezen a szinten már elengedhetetlen a megbízhatóság. Egy megfelelő kézi teszterrel gyorsan lokalizálni és azonosítani lehet a hibát, de ne feledkezzünk el a megelőzési stratégiákról sem:

  1. Szünetmentes áramellátás biztosítása ? A legnagyobb rendszerleállások oka általában egy nem tervezett áramkimaradás. A biztonsági rendszereket kiszolgáló hálózati eszközöknél elengedhetetlen a folyamatos áramellátás biztosítása.
  2. Mérjük fel a jövőbeli teljesítményigényeket ? A PoE-t leginkább kis és közepes méretű hálózatokon használják. Ez a technológia a gyorsan változó környezetet is képes követni, hiszen egy-egy új eszköz telepítéséhez mindössze egy kábel kell. Ebből adódóan már a tervezéskor célszerű plusz ?tartalékokat? tervezni a rendszerbe.
  3. Dokumentáljuk a problémákat ? Amennyiben a célnak megfelelő megoldással rendelkezünk, a szabványosított mérési eljárásoknak köszönhetően hatékonyan térképezhetjük fel és háríthatjuk el a hibát. Annak megszüntetését követően dokumentáljuk az esetet. Ezzel a későbbiekben elősegítjük és felgyorsíthatjuk a hibaelhárítást.

 

https://www.equicom.hu/wp-content/uploads/PoE_Poster.pdf

Töltse le a PoE szabványokat bemutató posztert!

 

 

 

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is