A csavart érpáras UTP kábelek kiválasztásakor gyakran találkozunk a sodrott és a tömör vagy fali megnevezésekkel. Szakmai cikkünk abban próbál segíteni, hogy melyiket és mikor válasszuk. Rengeteg szempont van a kiválasztáshoz, beleértve a szabványokat, a felhasználási környezetet, az alkalmazást és természetesen az árat. Nézzük meg a legfőbb különbségeket, hogy megtudjuk melyik kábeltípus megfelelő az adott felhasználási területhez.

Csavart érpárú rézkábel esetében a sodrott és tömör vagy fali kifejezések a rézvezetők fizikai szerkezetére vonatkoznak a kábelen belül, így a név már egyértelművé teszi a megkülönböztetésüket. Egy sodrott kábelben a nyolc ér mindegyike több ?szálból? áll, vékony keresztmetszetű huzalokból, amelyek koncentrikusan vannak spirálban összesodorva, hasonlóan mint egy kötél. Ezen kábelek adatlapján megtalálható két szám definiálja hogy hány és milyen méretű AWG szálból áll össze az ér. Például a 7×32 (néha 7/32 formátumban is írják) azt jelzi, hogy 7 db 32-es AWG szálból áll össze az ér, ami a vezetőt alkotja. Egy tömör kábelben a nyolc ér mindegyike csak egyetlen nagyobb keresztmetszetű érből áll, így csupán egy AWG mérőszámmal jelzik, például 24 AWG.

Mind a sodrott, mind a tömör kábeleknél, ugyanabban a kategóriában (Cat 5e, Cat 6 vagy Cat 6A), egy méret van csak megadva ami kissé zavarónak tűnhet. Ne feledjük, hogy hiába áll az ér több szálból vagy egy tömör érből, a teljes mérete megegyezik. Röviden: egy 24 AWG sodrott kábel továbbra is 24 AWG kábel.

A sodrott és a tömör kábel között a legjelentősebb különbség a teljesítményük. Mivel a vékonyabb vezetőknek nagyobb beiktatási csillapításuk van, a sodrott kábelek 20-50%-kal nagyobb csillapítással rendelkeznek, mint a tömör rézvezetők. Mivel egy sodrott vezető keresztmetszete nem csupán csak réz (a szálak között van van némi levegő), nagyobb DC ellenállásuk is van, mint a tömör kábeleknek. Általánosságban elmondható, hogy tömör kábelek jobb elektromos vezetők és jobb elektromos tulajdonságokat biztosítanak nagyobb frekvenciatartományban, fizikailag is erősebbek és kevésbé hajlamosak a korrózióra mivel kisebb a felületük.

A sodrott kábelek vitathatatlan előnye a rugalmasság, ezért is gyártanak belőlük főleg patch kábeleket, a tömör kábelek érzékenyebbek a kis sugarú hajlításra és törésre, ami a reflexiós hibák fő forrása. A sodrott kábel szerelésekor azonban a vezetékek egyes szálai megszakadhatnak vagy meglazulhatnak így ilyen kábel felhasználásakor speciális komponensekre is szükség van.


Ipari szabványok és környezetek

A 90 méteres Permanent Link esetében nincs más választás, mivel mind a TIA, mind az ISO / IEC szabványok tömör kábelt igényelnek. A sodrott kábel (24 és 26 AWG) a 100 méteres Channel-en belül a 10 m hosszúságú patch kábelekre korlátozódik. Mivel a sodrott kábelek rugalmasabbak és jobban hajlíthatók, kiváló patch kábeleket képeznek az aktív eszközök csatlakoztatásához és a rendezőszekrényben. A maximálisan használható 10 méteres hossz nem befolyásolja jelentősen a beiktatási csillapítást és az ellenállást. A vékonyabb 28 AWG sodrott patch kábelek azonban a még kisebb átmérőjük miatt már nagy beiktatási csillapítással és ellenállással rendelkezenek, így vannak bizonyos korlátozások.

A manapság divatos egy légterű nagyobb irodai környezetek igényei miatt előfordul, hogy a 100 méteres linkből több, mint 10 métert kell patch kábellel áthidalni. Ebben az esetben a szabványok megkövetelik a teljes Channel mérését is, hiszen csak így garantálható a megfelelő működés. A szabványok szerint a 24 AWG-nél vékonyabb átmérőjű kábelek esetén a maximális hossz kiszámításánál figyelembe kell venni a teljesítmény csökkentési tényezőt.
A 26 AWG-s sodrott kábel esetében ez az érték 0,5, míg a 24 AWG-érték csupán 0,2 és a 22 AWG sodrott kábel esetében egyáltalán nem szükséges a csökkentés.
A teljes csatornahossz meghatározására szolgáló képlet, ahol H = a kábelhossz, D = teljesítmény csökkentési tényező, C = a sodort kábel teljes hossza és T = a link teljes hossza.

Például, ha 60 méteres tömör Cat 6A kategóriájú kábelt és 40 méter sodrott 24 AWG 6A kategóriájú patch kábelt használunk 0,2-es teljesítmény csökkentési tényezővel, a channel teljes hosszát 97,5 méterre kell csökkenteni. A hozzá való képlet: a sodrott kábel teljes hossza = [105-60] / [1 + 0,2] = 37,5, és a teljes hossza a channel-nek = 60 + 37,5, vagyis 97,5 méter.) Ha 26 AWG sodrott kábelt használunk 0,5-ös teljesítmény csökkentési tényezővel, a csatorna hosszát már 90 méterre kell csökkenteni.

 

Alkalmazási szempontok

Vegyük figyelembe, hogy a sodrott kábeleket nem javasolják PoE technológiát használó környezetekbe. Ilyenkor az energia egy része hőként eloszlik, így a kábel hőmérséklete emelkedik, ami még nagyobb beiktatási csillapítást és DC ellenállást okoz, így nagyban lerontja a kábel teljesítményét. Egy jó alapszabály az, hogy ha nem tudjuk előre a környezeti hőmérsékletet (pl. álmennyezet) és nem kell sokat hajlítani a kábelt, akkor tömör (fali) kábelt használjunk.

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is