Néhány éve még a Fluke Networks DTX sorozatú analizátorai voltak a leggyakoribb műszerek a több millió rezes vagy optikai link minősítésekor. A DTX évekig nagyon jó szolgált, de mára már van ennél sokkal jobb megoldás is. Egy nemrégiben készített felmérésben 219 telepítő vett részt, melyben közel 500.000 linket minősítettek 30 nap alatt a Versiv családdal. A végeredmény: 65%-kal csökkentek minősítési költségek.

#1. Gyorsabb beállítás

Várni a kollégára, hogy beállítsa a műszert időpazarlás, de egy rossz limit beállítás miatt akár az egész napunk is elveszhet. A Versiv™s ProjX? rendszerét használva könnyen és hibamentesen tudjuk beállítani a műszert. A megfelelő szabványokat hozzárendelve egy-egy projekthez ?nem nyúlhatunk mellé? akkor sem, ha egymás után több helyszínen kell mérnünk. A Versiv érintőképernyőjét használva az adatok bevitele is sokkal gyorsabb, egy nyomógombos készülékhez képest.

 

#2. Gyorsabb tesztek

A DTX sem volt lassú, de a Versiv gyorsabb, majdnem háromszor Cat 6A esetén, négyszer optikai beiktatásos csillapítás (Certifiber OLTS) esetén és ez még csak a kezdet. Az új keretrendszer olyan új méréseket is támogat, amit a DTX nem tudott, pl a SmartLoop? méréssel egyszerre két optikai szálat lehet OTDR-rel analizálni úgy, hogy a műszerrel nem kell helyet váltanunk és a két átlagolt eredmény is elérhetővé válik pár másodperc alatt. A 4 hullámhosszas modulnak köszönhetően nincs olyan feladat, amihez műszert vagy modult kellene váltanunk. A kerethez kapcsolható optikai mikroszkóppal 2 másodperc alatt minősíthetjük az optikai csatlakozó felületeket, melyek automatikusan bekerülnek az OTDR vagy OLTS jegyzőkönyvekbe. A keretrendszer töltőáramköre teljesen le van választva a moduloktól, így az akkumulátor töltése közben is tudunk minden mérést futtatni. Az eredmények tárolásáról a felhőalapú LinkWare Live gondoskodik, ahol egy helyen megtaláljuk az összes jegyzőkönyvet, véget vetve ezzel a keresgélésnek.

 

#3. Kisebb hibalehetőség

Újból kiszállni egy már elvégzett munka helyszínére nem túl kifizetődő. A Versiv tervezésénél elsődleges szempont volt egy olyan beállítási felület, ami kiküszöböli a hibás beállításokat. Egy DTX-nél nem nehéz rossz limitet kiválasztani, amikor többféle tesztet futtatunk felváltva többször is.  A Versiv ProjX rendszerében csak az adott projekthez előre beállított méréseket tudjuk kiválasztani. A LinkWare Live használatával akár egy mobiltelefonról nyomon követhető az összes futó munka állapota a mérési eredményeket is beleértve, és a rendszer figyelmeztet bennünket a kalibráció megújítására is.
A DTX műszerekkel felvenni egy optikai mérésekhez szükséges referenciát elég bonyolult folyamat és ha nem sikerül helyesen felvenni, az összes ezt követő mérés hibás lesz. A Versiv egy varázslóval megkönnyítve segít bennünket végig a folyamaton. A ?negatív csillapítás? megjelenése esetén pedig figyelmeztet bennünket, így már bele sem kezdünk a mérésekbe. A fentiek miatt egy Versiv felhasználó elfelejtheti a hibás mérések miatti ismételt kiszállásokat!

 

#4. Gyorsabb jegyzőkönyvezés

Mivel a Versiv ugyanazt a LinkWare PC alkalmazást használja mint a DTX, zökkenőmentes az átállás. Használatával elfelejthetjük a memóriakártyákat, ugyanis a keret belső memóriája több mint 12000 eredmény tárolására képes, valamint a LinkWare Live szolgáltatásba egy gombnyomással tölthetjük fel a felhőbe az eredményeinket és az irodában már készülhetnek is a jegyzőkönyvek. A projekt beállítások úgyszintén összeállíthatóak a felhőben, így több műszer esetén is garantáltan ugyanazokkal a beállításokkal tudunk mérni!

 

#5. Gyorsabb hibakeresés

A DSX digitális kábelanalizátorok rendelkeznek beépített hiba diagnosztikával, amely a Fluke több évtizedes tudásbázisából épül fel. A műszer grafikusan megmutatja az áthallás (HDTDX), reflexiós (HDTDR) és árnyékolási hibák pontos helyét a szakaszon, így a kísérletezések helyett rögtön el tudjuk hárítani a hibát.

 

#6. Intuitív felhasználói felület

A képernyőn megjelenő ábrák és súgók segítségével a felhasználók könnyen eligazodnak a felhasználói felületen. Egy átlagos DTX felhasználó közel 20 óra hibakeresést töltött el 1000 link minősítése alatt, de Versiv használatával ez az idő nagy mértékben lecsökken.

 

 

#7. Bővített tesztek

A Versiv DSX sorozatú cserélhető moduljai olyan teszteket is el tudnak végezni amit a szabvány nem követel meg, hiszen azokat eddig csak laboratóriumi körülmények között lehetett mérni! Ilyen mérés például a Transverse Conversion Loss (TCL) és Equal Level Transverse Conversion Transfer Loss (ELTCTL). Ezek a paraméterek elengedhetetlenek annak meghatározásához, hogy az adott link zaj immunitása a különféle elektromágneses interferenciákkal (EMI) szemben megfelelő-e. Továbbá ez biztosítja számunkra azt, hogy az adott link valóban képes-e probléma mentesen a 10GBASE-T átvitelre. Az ilyen típusú mérések nagy valószínűséggel hamarosan bekerülnek a szabványokba is.
Árnyékolás integritásának mérése: A hagyományos kábel analizátorok közvetlen DC mérési metódusa gondot jelent az árnyékolás mérésénél olyan esetekben, amikor a rack szekrények közös földeléssel vannak ellátva. Ráadásul ez a technológia képtelen az árnyékolás hibák helyének meghatározására. A DSX sorozat levédett AC mérési technológiája képes az árnyékolás hibák helyének megállapítására ilyen esetekben is, amely a Cat 8 teszterek esetén már kötelezően elvégzendő mérés.
Egyenáramú ellenállás kiegyensúlyozatlanságának mérése: A kábel érpár erei közti egyenáramú ellenállás (DC Resistance) aszimmetriája problémát jelenthet a távtáplálandó eszközökhöz szükséges PoE+ (Power over Ethernet) biztosításában. A DSX sorozat méri a IEC61935-1 & 11801-1-4, IEEE 802.3af, IEEE 802.3at, ANSI/TIA/EIA-568-C.2 szabványokban meghatározott DC ellenállás kiegyensúlyozatlanságát.

 

#8. LinkWare Live partnerek

Olyan vezető nemzetközi vállalatok mint a Brother, CommScope, Dymo és Epson váltak partnerévé a Fluke Networks-nek, hogy kihasználják a LinkWare Live lehetőségeit és felgyorsítsák a telepítést és a minősítést. A felmérések alapján 1000 link minősítéséhez több mint 3 órát töltünk a kábelazonosítók manuális szerkesztésével. A kábelazonosítókat egy PC-n vagy táblagépen megszerkesztve online rá tudjuk tölteni az analizátorra és a címkenyomtatóra megkönnyítve ezzel a címkézést, azonosítást és minősítést.

 

 

Versiv, a jövőbe mutató keretrendszer

A műszerbeszerzésnél kiemelten fontos, hogy jövőt álló megoldást válasszunk, hiszen egy megbízható Fluke mérőműszert több mint egy évtizedig használunk, ami komoly költség megtakarítást jelent. Egy Versiv keret megvásárlása azt jelenti, hogy nem lesz olyan mérési feladat amit ne lehetne vele megoldani:

  • rezes linkek minősítése Cat5-től Cat8-ig
  • standard vagy ipari Ethernet patch kábelek mérése,
  • 10x hosszabb monomódusú szakaszok vizsgálata (a DTX-hez képest)
  • moduláris kialakítása miatt később új mérőműszer beszerzése nélkül bővíthető.

 

 

 

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is