Tesztelje saját hálózatán a NETSCOUT kézi műszereit!

A NETSCOUT kézi teszterei:

hatékony támogatást nyújtanak a technikusoknak, mérnököknek a hálózatban előforduló vezetékes és vezeték nélküli problémák feltárásában és azok megszüntetésében. A hibák túlnyomó többsége a felhasználói oldalon jelentkezik, így azok feltárását célszerű az előfordulás helyén vizsgálni. Legtöbbször kevés idő áll rendelkezésre a vizsgálatok elvégzéséhez, hiszen a felhasználók jelentős hányada nem tudja munkáját folytatni, befejezni a hálózati szolgáltatások használata nélkül. Az IT személyzet kényszerhelyzetben van. Szükség van jól definiált, szabványosított és gyorsan elvégezhető tesztekre, amik pontosan behatárolják a hibák forrását és jellegét, ezzel megkönnyítve a hibaelhárítást.

LinkSprinter TOP5 felhasználási terület

Öt legfontosabb terület, ahol érdemes bevetni a LinkSprintert:

1 . PoE jelenlétének ellenőrzése, mielőtt a hálózatra kapcsoljuk a távtáplálandó eszközünket.

Manapság egyre több eszköz kerül a hálózatba, amik tápegység hiányában PoE-n keresztül kapják a tápot. PoE hiányában, illetve a nem megfelelő szintű teljesítmény esetén az eszköz nem fog életre kelni.

A végpont nem szolgáltat PoE-t

A végpont nem szolgáltat PoE-t

 

2 . Megfelelő switch portba csatlakozik-e a végpont?

Előfordul, hogy az adatközpontban nem a tervezett switch porthoz csatlakoztattuk a végpontot. Ez pillanatok alatt kiderül, mivel a LinkSprinter a csatlakozási teszt korai fázisában a Layer 2-es menedzsment protokoll információk (CDP/LLDP/EDP) alapján beazonosítja az aktív portot.

Legfontosabb switch információk

Legfontosabb switch információk

 

3 . Dinamikus IP cím szolgáltatás (DHCP) tesztelése

Manapság minden hálózatba kötött állomás IP címek felhasználásával végzi a kommunikációt. IP cím nélkül nem épül fel a megfelelő adatkapcsolat. Így ez egy létfontosságú alapszolgáltatás a hálózaton, aminek folyamatosnak kell lennie. A LinkSrinter képes statikus és dinamikus IP felhasználásával kapcsolódni a hálózathoz, így azonnal jelzi, ha nem kap IP címet a szegmenset kiszolgáló DHCP szervertől.

A DHCP szolgáltatás működik

A DHCP szolgáltatás működik

 

A DHCP szolgáltatás nem működik

 

4. Alapértelmezett átjáró elérhetőségének ellenőrzése

Számos olyan szolgáltatás elérhetőségét kell biztosítani egy hálózatban, ahol azok másik alhálózatban találhatóak, tehát a kliens-szerver kapcsolat a routeren keresztül épül fel. Amennyiben a router nem működik, vagy annak elérhetőségét konfigurációs probléma hátráltatja, a LinkSprinterrel gyorsan rávilágít ennek okaira.

Az alapértelmezett átjáró elérhető

Az alapértelmezett átjáró elérhető

Az alapértelmezett átjáró nem érhető el

Az alapértelmezett átjáró nem érhető el

 

5. Hozzáférhető-e az adott alkalmazás a kliens számára?

Számos esetben előfordul, hogy a kliens nem tud kapcsolódni az alkalmazáshoz, azt egy rosszul beállított tűzfal szabály, vagy éppen egy hibás routing lehetetlenné teszi. A LinkSpinter ellenőrzi, hogy az adott alkalmazás TCP portja, illetve az alkalmazást futtató szerver elérhető-e.

Elérhető a webes alkalmazás

Elérhető a webes alkalmazás

 

Tovább a LinkSprinter hálózati teszter termékoldalra

LinkRunner AT és LinkRunner G2 TOP5+1 felhasználási terület

Öt legfontosabb terület, ahol érdemes bevetni a LinkRunner-t:

1 . Patch- és falikábelezés ellenőrzése.

Számos esetben a fizikai kábelezés okozta hibák jelentik a fejtörést az üzemeltetés számára. A LinkRunner AT támogatja a lengő és fali kábelek ellenőrzését, így egyszerűen feltárhatóak a tipikus hibák: helytelen bekötés, szakadás, rövidzár, megengedettnél hosszabb szegmens.

Hibátlan patch kábel

Hibátlan patch kábel

2 . Részletes információk a hálózati kapcsolatot biztosító linkről

Egy felhasználói végpont üzembe helyezése együtt jár a végpontot kiszolgáló switch konfigurálásával. Biztosítani kell a megfelelő PoE-t, a szükséges sebességet, duplexitást, optikai kapcsolat esetén a megfelelő optikai jelszintet, a szolgáltatások eléréséhez szükséges VLAN-t (adat, vagy akár a hangátvitel miatt). A LinkRunner elvégzi ezek ellenőrzését.

Switch és PoE információk

Switch és PoE információk

 

Optikai port adott bejövő jelszinttel

Optikai port adott bejövő jelszinttel

3 . 802.1x authentikációs mechanizmusok bevezetésének tesztelése, működésének ellenőrzése

Vállalati környezetben már általános elvárás, hogy a felhasználók authentikus módon férhessenek hozzá a hálózati erőforrásokhoz, kezdve a fizikai végponti (vezetékes, vagy vezeték nélküli) kapcsolattal. Ehhez szabványos hitelesítési eljárásokat lehet, illetve kell alkalmazni. Az itt felmerülő problémák feltárása nem egyszerű feladat. A LinkRunner AT támogatja a legelterjedtebb hitelesítési mechanizmusokat, így segítségével kliens szemszögből ellenőrizhető, hogy a szükséges beállításokkal felépül-e a hálózati kapcsolat.

LinkRunnet AT Manager - IEEE 802.1x authentikáció konfigurálása

LinkRunnet AT Manager – IEEE 802.1x authentikáció konfigurálása

 

Nem működik a 802.1x authentikáció

Nem működik a 802.1x authentikáció

 

4. Alapszolgáltatások működésének ellenőrzése

A dinamikus IP cím kiosztás (DHCP), névfeloldás (DNS) elengedhetetlen része az alapszolgáltatásoknak. Működésük ellenőrzése kiemelkedően fontos, mivel ezek nélkül nem képesek az állomások megfelelő adatkommunikációra. A LinkRunner AT szisztematikusan lépésről lépésre ellenőrzi ezen alapszolgáltatások működését.

Működő DHCP és DNS szolgáltatás

Működő DHCP és DNS szolgáltatás

5. Hálózati konfiguráció ellenőrzése, teljesítménymérés (sávszélesség, csomagvesztés, késleltetés, jitter) az IP hálózat két pontja közt

A hálózat számos alkalmazás forgalmát továbbítja. Közöttük a hálózati konfiguráció segítségével fontossági (prioritási) sorrend állítható fel, így a magasabb prioritással rendelkező forgalom kitüntetettebb módon részesül a hálózati erőforrásokból (nagyobb sávszélesség, kisebb késleltetés, stb.). A hálózati teljesítmény mérése, a hálózati konfiguráció ellenőrzése manapság egy bevált ellenőrzési eljárás. Ehhez olyan mérőeszközök szükségesek, amik a felhasználói forgalomhoz nagyon hasonló Ethernet/IP forgalmi mintákat képesek generálni és ezzel tesztelni a hálózat teljesítőképességét. Az ilyen mérések során a LinkRunner AT képes reflektor eszközként viselkedni.

Reflektor üzemmód

Reflektor üzemmód

 

+1. A LinkRunner G2 tudása néhány koppintással bővíthető

A LinkRunner G2 műszerre számos más alkalmazás is telepíthető az Android operációs rendszernek köszönhetően. A legnagyobb gyártók mobil alkalmazásaival könnyen és egyszerűen végezhetjük a telepítés utáni konfigurációt legyen szó egy AP beállításáról vagy akár egy switch ssh-n keresztüli konfigurációjáról.

Szinte mindre van alkalmazás a link-live-ban

Tovább a LinkRunner AT vagy LinkRunner G2 hálózati auto-teszter termékoldalra

AirCheck G2 WiFi teszter TOP5 felhasználási terület

Öt legfontosabb terület, ahol érdemes bevetni az AirCheck G2 WiFi tesztert:

1 . Hozzáférési pontok ellenőrzése.

Megjeleníti a területet lefedő hozzáférési pontok működés szempontjából kritikus paramétereit (jelerősség, zaj, jel-zaj viszony, 802.11n és 802.11ac képességek), biztonsági beállításait. Különböző ismérvek alapján sorba rendezhetők az AP-k, és a kiválasztott AP-ról további információk szerezhetők (aktív kliensek, támogatott sebességek, csatornaszám, csatorna kihasználtság, interferencia).

A hozzáférési pont adatai

A hozzáférési pont adatai

2 . Nemkívánatos eszközök lokalizálása

Egy hálózatban akarva, akaratlanul megjelennek olyan eszközök, amik működése nemkívánatos. Legyen az hozzáférési pont, vagy éppen kliens. Az AirCheck G2 WiFi teszter segítségével megkereshetők és lekapcsolhatók ezek az eszközök.

Hozzáférési pont helyének meghatározása

Hozzáférési pont helyének meghatározása

3 . Kapcsolódás a vállalati WiFi hálózathoz, minőségi paraméterek ellenőrzése

Számos esetben a WiFi kliens nem tud kapcsolódni a hálózathoz. Ennek egyik gyakori okozója a hibás konfiguráció. Ez érintheti a kliens beállításait vagy éppen a szolgáltatási oldalt, tehát a háttér infrastruktúrát az AP-tól egészen a WLAN kontrollerig. Az AirCheck G2 WiFi teszter képes az érintett kliens beállításaival kapcsolódni a hálózathoz és megjelölni azt a konfigurációs beállítást, ami megakadályozza a megfelelő kapcsolat létrejöttét.

Túl magas azonos és szomszédos csatorna interferencia

Túl magas azonos és szomszédos csatorna interferencia

 

Másodlagos DNS szerver nem válaszol

Másodlagos DNS szerver nem válaszol

4. Roaming működésének tesztelése

Egyre gyakoribb, hogy a WiFi hálózaton real time szolgáltatásokat vezetünk be, mint pl.: Voice over WiFi. Ebben az esetben elvárható, hogy a fizikai infrastruktúra úgy épüljön fel, hogy a szolgáltatási terület minden pontján több AP legyen elérhető a biztonságos roaming érdekében. Az Aircheck G2 WiFi teszter segítségével egyszerűen tudjuk tesztelni az érintett hálózatot roaming szemszögéből.

Roaming ellenőrzése

Roaming ellenőrzése

5. Spektrum telítettségének vizsgálata

A jelenleg működő WiFi hálózatok a 2,4GHz-es és 5GHz-es szabad felhasználású frekvenciasávokat használják. Sajnos számos nem-WiFi eszköz működési frekvenciája átfedi ezeket a tartományokat. Továbbá szándékoltan telepíthetők zavaró eszközök, amik ellehetetleníthetik a kommunikációt. A túl sok azonos, vagy közeli frekvencián működő WiFi eszköz jelentős interferenciát tud okozni. Ezen jelenségek észlelésére is felkészítették az AirCheck G2 WiFi tesztert.

Spektrum telítettség és AP-k csatorna szerinti elhelyezkedése

Spektrum telítettség és AP-k csatorna szerinti elhelyezkedése

Tovább az AirCheck G2 WiFi teszter termékoldalra

Tesztelje saját hálózatán a fenti megoldásokat és amennyiben hasznosnak találja, rendelje meg azokat. Terméktámogatással foglalkozó vállalati hálózatos kollégáink szívesen állnak rendelkezésére. Amennyiben kipróbálná a fenti termékeket, az alábbi gombra kattitva jelezheti igényét és mi rövidesen felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is