Az IoT (Internet of Things) eszközök és az új generációs szenzorok megjelenésének köszönhetően egyre több eszköz csatlakozik a réz strukturált hálózatokra. Ezek az eszközök (biztonsági kamerák, épületautomatizálás vezérlők, Wi-Fi AP-k) már rendelkeznek egy integrált RJ45-ös porttal a hálózati csatlakozáshoz.

A végpontok telepítésekor egyre többször előfordul, hogy a klasszikus 4 csatlakozós „Channel” telepítés nem ideális és csak nehezen megoldható, gondoljunk csak bele egy álmennyezetre szerelt Wi-Fi hozzáférési pontokból álló hálózat kiépítésére vagy egy ujjlenyomat olvasó rendszerre. A helyhiány miatt, ezekben esetekben a kivitelezők gyakran a kábelt mindössze egy RJ45-ös csatlakozóval végződtetik (a fali csatlakozó aljzat használata helyett), a link másik végét pedig betűzik a panelbe. Ezt a variációt Modular Plug Terminated Link (MPTL)-nek nevezzük. Az MPTL telepítések számának drasztikus növekedésével egyre nagyobb igény jelentkezik a hozzá tartozó mérési szabványok megalkotására is.

Egy kis történelem

Az MPTL használatából biztonságtechnikai, tűzvédelmi és esztétikai előnyökre tehetünk szert, hiszen az eszköz bekötéséhez nincs szükségünk patch kábelre (pl. IP kamera), valamint az álmennyezet fölé sem kell telepítenünk (engedélyeztetnünk) megfelelő aljzatot.

Először a BICSI 005 Electronic Safety and Security szabványban jelent meg olyan összeköttetés, melynek az egyik végén RJ45-ös csatlakozó van, majd a BICSI 033 Information Communication Technology Design and Implementation Practices for Intelligent Buildings and Premises publikáció írt róla. A TIA szabványügyi hivatal is felismerte annak a fontosságát, hogy az ilyen típusú linkek biztonságára és megfelelőségére szükség van egy TIA szabványra. Eredetileg Direkt csatlakoztatásnak nevezték el, viszont ez összetéveszthető az  adatközpontokban használt switch és a szerver közötti összeköttetéssel.

Mivel erre a csatlakozás típusra eddig nem volt TIA szabvány a BICSI által javasolt 1 csatlakozós (Modified) Permanent Link mérést használtuk. Az egyik oldalon Permanent Link, míg a másikon Channel adapter szükséges a műszerekre, majd az adott kategóriának megfelelő Mod 1-Conn Permanent Link szabványt választva minősíthető az összeköttetés. Így viszont a távolvégi csatlakozót kihagyjuk a mérésből, mivel Channel mérésnél nem mérjük a csatlakozókat!

Mod 1-Conn Permanent Link

 

Mérjünk az új szabvány szerint

A direkt linkek elterjedése miatt szükség van egy új mérési eljárásra, amely kiküszöböli az 1 csatlakozós (Modified) Permanent Link hiányosságát és méri a link végén lévő csatlakozó paramétereit is. Az ANSI-TIA568.2-D draft szabvány már definiálja az MPTL mérési metódust is. A méréséhez az egyik oldalon Permanent Link Adapter (pl. DSX-PLA004 vagy DSX-PLA804), míg a másikon Patch Cord adapter (DSX-PC6A, DSX-PC6 vagy DSX-PC5e) szükséges attól függően, hogy milyen kategóriájú linket kell minősíteni.

Modular Plug Terminated Link (MPTL) beállítása

Modular Plug Terminated Link (MPTL) beállítása

 

Az Fluke Networks DSX digitális kábel-analizátor sorozat az 5.1-es frissítése óta (2017. május) tartalmazza új MPTL teszt limiteket, így nincs más dolgunk mint a Teszt limit képernyőn kiválasztani a mérni kívánt kategóriát.

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is