Egy klasszikus Porsche 911 szinte iparági sztenderd az utcai sportautók között, így több évtizedes életkora ellenére is komoly érték. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban technológiai szempontból eljárt felettük az idő.

Hasonlóan, mint a Fluke Networks DTX sorozat (DTX-1800, DTX-1200 és DTX-ELT) felett. Egyedülálló megbízhatósága, szabványi megfelelősége, komponens gyártók általi széles körű elfogadottsága iparági sztenderdé tette. Annak ellenére, hogy gyártása 14 éve kezdődött, még ma is megfelel a Cat6A/ClassF mérőműszer szabványoknak, amit az is bizonyít, hogy világszerte még ma is 25 linket minősítenek másodpercenként DTX műszerekkel.

A 14 éves eszköz élettartam különlegesnek mondható, hiszen az ICT iparágban a technológia gyorsan változik. Míg 2004-ben még Cat5e/Cat6-ról és 1Gbps-ról beszélgettünk, ma a Cat 8 és a 40Gbps a téma. Ezeknek a kihívásoknak meg kell, hogy feleljenek a mérőeszköz gyártók is.

1. A DTX sorozat jelenlegi állapota

A DTX-ELT, DTX-1200 és DTX-1800 kábel-analizátorok gyártása 14 évvel ezelőtt, 2004-ben kezdődött. Az alkatrész beszállítók számos komponens gyártását azóta megszüntették, így a Fluke Networks 2015-ben a DTX sorozat gyártást abbahagyta. A gyártás megszűnését követően vállalt 3 éves terméktámogatás 2018. június 30-án lejár, így ezután a gyártó sem kalibrálást sem javítást nem vállal.

2. Tudom használni a DTX műszeremet a kalibrálás lejárta után is?

Természetesen igen. Azonban a gyártó 1 éves kalibrációs intervallumot ajánl, így nem garantált az előírás szerinti specifikációk betartása. Ha rendszergaranciás feladatokhoz kívánja használni műszerét, a megrendelő kérheti az érvényes kalibrációs igazolást. Független európai laboratóriumoknál továbbra is van lehetőség a műszert kalibráltatni, azonban ezek magasabb költséggel fognak járni, mint a gyári kalibrálás, illetve nem-megfelelőség esetén a javításra nincs lehetőség.

3. Opciók és tartozékok továbbra is rendelhetők?

A jelenleg elérhető tartozékok listája ezen a linken elérhető, de a készletek erősen limitáltak, úgyhogy rendelés előtt keressen bennünket.

4. Lesz a jövőben szoftver és szabvány frissítés a DTX-hez?

Az iparágban jelenleg az új képességek irányába történnek fejlesztések, mint az NBASE-T, Category 8, és a PoE. A DTX nem rendelkezik azokkal a hardver képességekkel, ami ezeknek az új technológiáknak a méréséhez szükséges. Ettől függetlenül a gyártás megszűnését követően már eddig is jelent meg új firmware a műszerhez.

5. A LinkWare PC szoftver továbbra is támogatni fogja a DTX-et?

Természetesen igen. És ez még évekig így is marad. Gondoljunk csak arra, hogy a legújabb LinkWare PC a mai napig támogatja a DSP sorozatú műszereket, melyek gyártása 15 éve megszűnt.

6. Mi van a DTX sorozat helyett?

Az új DSX sorozat (DSX-600, DSX-5000, DSX-8000) mindent tud, amit a DTX, továbbá rendelkezik minden olyan hardver képességgel, ami az új szabványok és technológiák méréséhez elengedhetetlen. Sőt, rengeteg olyan plusz funkcióval és mérési eljárással is, amelyek a hatékony munkát segítik. Erről egy bővebb szakmai cikket is készítettünk.

Amennyiben értékesítené használt DTX műszerét, segítünk. Keressen bennünket bizalommal!

 

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is