lassunk_tisztan_1

Az optikai hálózatokat egyre nagyobb sávszélességek átvitelére tervezzük, azonban ezzel fordított arányban áll a linkek maximális csillapítása. Bár a szabványok meglehetősen konzervatívan írják elő ezeket a maximális csillapítás értékeket, a mai korszerű hálózatoknál már annyira elképzelhetetlenül alacsonyak, hogy az összeköttetés minden elemének a maximumot kell teljesítenie.

Míg 1 Gbps (1000BASE-SX) átvitel esetében több mint 3,5 dB lehet a link csillapítása, addig a 40 Gbps (40GBASE-SR4) problémamentes átviteléhez már csak 1,5 dB a megengedett legnagyobb beiktatásos csillapítás OM4 szálak használata esetén. Adatközponti környezetben, ahol rövidek az optikai szakaszok, a csillapítás jelentős része a csatlakozóknál képződik. Gerinc összeköttetések esetén, ahol nagy optikai jelszintekkel dolgozunk és fontos az alacsony reflexió, szintén lényeges az optikai csatlakozók minősége, állapota.

Ezeket optikai csatlakozókat úgy tervezték, hogy a hosszú éveken át tartó használatuk alatt a lehető legkevesebb karbantartásra legyen szükségük és megbízható működés biztosítsanak. Ahhoz azonban, hogy az optikai linkek beiktatási csillapítása és a csatlakozók reflexiója a legkisebb legyen nagyon fontos, hogy az optikai szakaszokon lévő csatlakozó felülete sérülés és szennyeződés mentes legyen. A hálózatok használata során számtalan esetben van szükség a patch kábelek és berendezése cseréjére, a hálózat átkonfigurálására. Minden ilyen tevékenység kockázattal jár a csatlakozók tisztaságát és sérülésmentességét tekintve. Ezek a szennyeződések ráadásul hajlamosak ?vándorolni? egyik csatlakozó felületről a másikra, tönkretéve más kábeleket, vagy akár drága berendezés portokat.

Azon túl, hogy különös körültekintéssel bánunk az optikai csatlakozókkal, két egyszerű dolgot tehetünk még: tisztítunk és ellenőrzünk!

Optikai csatlakozók tisztítása

A következőkben bemutatjuk a szakszerű optikai csatlakozótisztítás három különböző modját:

  • száraz tisztítás
  • nedves tisztítás
  • hibrid tisztítás

Száraz tisztítási útmutató

Ahogy a neve is mutatja, nem igényel semmilyen oldószert. A száraztisztításhoz tisztító pálcát, szálmentes kendőt, speciális tisztító kockát vagy kazettát, illetve a legegyszerűbb megoldás, hogy un. ?klikkes? tisztítót használnk.

lassunk_tisztan_2

 

Nedves tisztítási útmutató

A nedves tisztításnál nagyon fontos a helyesen megválasztott oldószer, ami száradáskor foltmentesen párolog el a nedvesített felületről. Nedves tisztítást a nagyobb méretű illetve régóta meglévő szennyeződések eltávolítására használjuk.
A legelterjedtebb folyékony oldószer a 99,9% Isopropyl alkohol, amely hatékonyan távolítja el a szennyeződések többségét, de a száradása után maradhat folt, így az igazán szakszerű elájáráskor speciális optikai tisztító folyadékot használunk. A nedves tisztítás előnye, hogy csökken a statikus feltöltődés, ezzel a további szennyeződések vonzása.

lassunk_tisztan_3

 

 

Hibrid tisztítási útmutató

A hibrid vagy kombinált tisztítást a szennyeződéstől függően kiválasztott folyadékkal kezdjük, majd a szennyeződés eltávolítása után szárazra töröljük a korábban bemutatott száraz tisztító eszközökkel.

Tisztító megoldásainkról bővebben

 

Ellenőrzés

A csatlakozók tisztítását követően, csatlakoztatás előtt mindig vizuális ellenőrzési kell végezni, hogy elkerüljük a későbbi problémákat. Rendkívül fontos, hogy ne legyen szennyeződés a csatlakozó szálmagjában (core), azonban mivel a szennyeződések vándorolhatnak, éppúgy fontos a szálhéj illetve a ferrule tisztasága is. Ez legkönnyebben optikai mikroszkóppal végezhető el. Annak eldöntése, hogy a felület szennyezett/sérült vagy sem, szubjektív volt mindaddig, míg az iparág kifejlesztett egy szabványt a csatlakozó felületek minősítésére. Az IEC61300-3-35 szabvány az, ami lehetővé teszi, hogy akár PASS/FAIL kiértékelést alkalmazzunk az optikai csatlakozó felületek szennyezettségével kapcsolatban. A csatlakozók és a szálak típusa alapján két csoportra osztja a szennyeződéseket:

  1. karcolások, melyek maradandóak és
  2. szennyeződések, melyek remélhetőleg eltávolíthatóak.

Ezek mennyisége az adott felületi zónában (mint szálmag, szálhéj és érintkező felületek) fogja eldönteni, hogy az adott csatlakozó megfelelt (PASS) vagy sem (FAIL). A szabvány ad iránymutatást a manuális kiértékelésre is, de azért a korszerű mikroszkópok ezt képesek automatikusan elvégezni.

 

lassunk_tisztan_6

 

Mikroszkópok esetében sokféle megoldás létezik a piacon, az egyszerű kézi mikroszkópoktól egészen az automatikus kiértékelésre is képes, automatikus fókuszállítással és Wi-Fi kapcsolattal rendelkező típusokig. Az alábbi táblázat jól összefoglalja az EQUICOM kínálatában megtalálható különböző mikroszkóp típusokat és azok képességeit:

Fluke Networks FiberViewer kézi optikai mikroszkóp FI-500 FiberInspector Micro fiberinspectorpro_1 fip400b_1 fip400bwireless_1

Fluke Networks FT120/140

Fluke Networks Fiber­Inspector Micro (FI-500) Fluke Networks Fiber­Inspector Pro (FI-7000) EXFO FIP-410B EXFO FIP-420B EXFO FIP-430B EXFO FIP-425B EXFO FIP-435B
Patch/pigtail felület ellenőrzése igen igen igen igen igen igen igen igen
Optikai port ellenőrzése igen igen igen igen igen igen igen
Kép tárolása igen igen igen igen igen igen
5 Mpixel kamera felbontás igen igen igen igen igen igen
3 különböző nagyítás igen igen igen igen igen igen igen
Automatikus fókuszállítás igen igen   igen
Automatikus középre igazítás igen igen igen igen
Automatikus PASS/FAIL kiértékelés igen igen igen igen igen igen
PASS/FAIL LED-es visszajelzése igen igen igen igen
PC-hez csatlakoztatható igen igen igen igen igen
Wi-Fi kapcsolat Android/iOS igen igen

lassunk_tisztan_animacio

 

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is