EXFO FTB-5700 Egyoldalas CD/PMD analizátor modul

PMD és CD mérés kombinációja egy automatizált, nagy hatékonyságú, egyoldalas mérési megoldással

Az EXFO új kombinált FTB-5700 CD/PMD mérőmodulja az egyedi impulzus késleltetési módszerével és a polarizációs állapotot mintavételező analízis (SSA) technológiájával lehetővé teszi a kromatikus és polarizációs módus diszperzió mérését a szál egyik oldaláról. Egy csatlakozó felületen, egy oldalról, egyetlen gombnyomásra CD és PMD mérést végezhet, mely egy fájlban is tárolódik, nagymértékben megkönnyítve és felgyorsítva a link karakterizálást. A TIA FOTP-175B és FOTP-243 ajánlásokkal hivatalosan is szabványként rögzítik egyedüli CD/PMD egyoldalas megoldásként számon tartva jelen pillanatban a világban.

Alkalmazások:

 • precíz, teljes körű 10 Gbit/s, 40 Gbit/s és 100 Gbit/s minősítések
 • városi-, gerinc-, és egyéb nagy távolságú (max. 140 km) hálózatok tesztelése
 • hatékony optikai szál típusának beazonosítása Raman telepítéseknél

Prospektus (PDF, angol, 2,4 MB)

„Magyarország kivitelezőinek leghatékonyabb CD/PMD mérési megoldása a szolgáltatói követelmények betartásához.”

Kolozs Csaba

ügyvezető igazgató, EQUICOM Méréstechnikai Kft.

Legfontosabb képességei összefoglalva

Főbb tulajdonságok:

 • Nagy felbontású színes, érintő képernyős platformokba (FTB-2, FTB-500) helyezhető és használható
 • PMD és CD mérés minden hálózati típushoz
 • Egyetlen mérési megoldás mindkét diszperzió teszteléséhez, ami komoly költségcsökkentő tényező
 • Egyedülálló egyoldalas mérési technológia, amely egyaránt csökkenti a vizsgálati időt és a működési költségeket (OPEX), valamint több szakasz is karakterizálható egyetlen helyszínről, gyorsabb mérési idő ezáltal több bevétel
 • Rendkívül robusztus technológia a földalatti és léges optikai szálakra
 • Hálózat felismerés: az eszköz automatikusan elfogadja a megfelelő paraméter beállításokat
 • Teljesen automatikus és nagyon intelligens interfész, ahol nincs szükség tréningre
 • Az optikai szakasz hosszának mérésére is ideális a beépített OTDR-es technológia révén
 • Megfelel az ITU G.650.3 száloptikai vizsgálati szabványnak, illetve a TIA FOTP-243 és FOTP-175B ajánlásoknak
 • EXFO Connect kompatibilitás: automatikus felhő alapú menedzsment; adatok a felhőn keresztül tárolhatók egy dinamikus adatbázisban
Az egyedüli egyoldalas CD/PMD analizátor a piacon
A folyamatban lévő versenyben, ahol nagy sebességű adatátviteli rendszereket fejlesztenek és a rendelkezésre álló sávszélességet növelik, szembesülnek bizonyos korlátokkal. Az újrakonfigurálható add/drop multiplexereknek (ROADM) köszönhetően, a gyártók és a szolgáltató cégek képesek bővíteni a rendszereiket magasabb adatsebességre és hosszabb útvonalakra, de a kromatikus diszperzió mérése egyre inkább kritikus lesz emiatt. A polarizációs módus diszperzió, ami eleve mindig valós veszélyt jelentett mind a hagyományos és mind az új generációs hálózatok számára, szintén egyre inkább fontos kérdés, mivel a nagy sebességű szolgáltatásokat ma már tömegesen telepítik. És akkor még ott van a folyamatosan elhúzódó aggodalom az Opex költségek terén.
Egyedi előnyök a megújult hálózati környezetben
Az új piaci valóság új CD/PMD mérési megközelítéssel
Az új piaci valóság egy új kromatikus- és polarizációs módus diszperzió mérési megközelítést igényel, ami a nagy sebességű hálózatok követelményeit próbálja összeegyeztetni két ellentétes célkitűzés szerint: nagyobb adatátvitel szállítása – 10G, 40G és 100G – az előfizetők igényeit követve, valamint az Opex költségek alacsony szinten tartása a nyereségesség fenntartása érdekében. A legtöbb hálózatüzemeltető cég már jó úton vannak az első cél eléréséhez, köszönhetően az új szálak telepítéseknek és az új technológia fejlődésének, mint a koherens jeldetektálás, a DPSK/DQPSK jelzés modulációk és a ROADM alapú szövevényes hálózatok.
Egy helyszínről több irányba
A PMD és CD egy mérési megoldásba történő kombinálásával a technikusok képesek akár több szakaszt is karakterizálni egyetlen helyszínről is. Az FTB-5700 kifejezetten a mai nagy sebességű hálózatok valósága alapján épült ki. A nagyon intelligens interfész és funkciók biztosítják, hogy a mérési paraméterek automatikusan optimalizáltak legyenek, függetlenül a szakasztól. Tény, hogy a hálózat üzemeltetőknek kell több Capex költséget ráfordítani, hogy felkészítse a technikusokat a mérésre, de még ennél is fontosabb, hogy nekik kell „lenyelni” a sok gépjármű és Opex költségeket is. Ezen költség hatékony csökkentésében tud segítségére lenni a szolgáltató számára az FTB-5700 CD/PMD műszer, amely jellemzően 66%-kal gyorsabban mér minden más diszperzió analizátornál.
Egyszerű, mint az „egyszeregy”
Maga a mérési folyamat nagyon egyszerű és nem kíván különleges mérnöki szaktudást. Válasszuk ki, hogy CD, PMD vagy mindkét diszperzió fajtát szeretnénk együtt lemérni. Majd indítsuk el a mérést, ami automatikusan leméri a szakasz hosszát és kívánt diszperziós paramétereket. Ezek után el kell nevezni csupán a mérést és lementeni az eredményt a műszer tárhelyére. A technológia bonyolultnak tűnik, de a mérés maga egyszerű.
Kromatikus diszperzió mérése Raman telepítések során
A Raman ma már szerves része a legtöbb koherens rendszer telepítésének. A Raman erősítés és a hatékonyság optimalizálására, az adott terület optikai szál típusát ismerni kell. Bár ez köztudott a legtöbb zöldmezős beruházás esetén, ugyanez viszont nem mondható el a „barna-mezős”, meglévő területekről. Amennyiben erről kétségei vannak, abban az esetben az optikai szál meghatározható az FTB-5700 használata által, vagyis megmutatja a nulla diszperziós hullámhosszat, a CD lejtőt (slope) és az 1550 nm diszperziós koefficienst. Az FTB-5700 egyedülálló helyzetben van, hogy ezeket a méréseket is elvégezze és mivel mindez egy oldalról történik, ezért Opex szintű költségeket tudunk csökkenteni. Továbbá a mérőműszer kiszámolja az optikai szál hosszát a lejtő és együttható pontos vizsgálatához.
Gyors adatkövetési- és utókezelési folyamat
Az opcionális FastReporter2 szoftver csomag biztosítja az utókezelési folyamatot, hogy egy testre szabott és tökéletes eszközzel és annak minden funkcionalitásával, amire szükségünk lehet, kezeljük a mérési és riportozási kihívásokat bármilyen alkalmazásról is legyen szó. Off-line analízisre készült a terepen kiértékelt adatokat használva kínál a FastReporter2 egy valóban intuitív grafikus felhasználói felületet, ami nagyban hozzájárul és segít a termelékenység fokozásához.

 

Részletes specifikációk
TECHNICAL SPECIFICATIONS
Measured wavelength range (nm) 1475 to 1626
Dynamic range (dB) 25 (32 with reflector)
 Distance uncertainty (km) ±(0.01 + 1 % x distance)
Chromatic dispersion
Number of test points 8
CD uncertainty (ps/nm) b ±10
Test time (s) 40
PMD c
PMD display range (ps) up to 50
PMD range (strong mode coupling) (ps) 0.1 to 20
PMD uncertainty (strong mode coupling) (ps) d ± (0.2 + 5 % x PMD)
Test time (s) <180
GENERAL SPECIFICATIONS
Temperature operating 0 °C to 50 °C
storage –40 °C to 70 °C
Relative humidity 0 % to 95 % non-condensing
Size (H x W x D) 96 mm x 50 mm x 281 mm
Weight 1.3 kg

Notes
a. Typical.
b. At 1550 nm, on 100 km of G.652 singlemode fiber.
c. For a fiber length ≥100 m.
d. For strong mode coupling PMD (telecom fiber) up to 15 ps, with averaging.

Rendelési információk
FTB-5700-PMD EXFO FTB-5700 egyoldalas PMD analizátor modul
Felhasználói kézikönyv, kalibrációs igazolás és reflektor pigtail kábel.
FTB-5700-CD EXFO FTB-5700 egyoldalas CD analizátor modul
Felhasználói kézikönyv, kalibrációs igazolás és reflektor pigtail kábel.
FTB-5700-CD-PMD EXFO FTB-5700 egyoldalas CD/PMD analizátor modul
Felhasználói kézikönyv, kalibrációs igazolás és reflektor pigtail kábel.

 

Kapcsolódó szakmai cikkek

Lássunk tisztán!

Lássunk tisztán!

Az optikai hálózatokat egyre nagyobb sávszélességek átvitelére tervezzük, azonban ezzel fordított arányban áll a linkek maximális csillapítása. Bár a szabványok meglehetősen konzervatívan írják elő ezeket a maximális csillapítás értékeket, a mai korszerű hálózatoknál...

bővebben
Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is