EXFO FTB-5700 Egyoldalas CD/PMD analizátor modul

PMD és CD mérés kombinációja egy automatizált, nagy hatékonyságú, egyoldalas mérési megoldással

Az EXFO új kombinált FTB-5700 CD/PMD mérőmodulja az egyedi impulzus késleltetési módszerével és a polarizációs állapotot mintavételező analízis (SSA) technológiájával lehetővé teszi a kromatikus és polarizációs módus diszperzió mérését a szál egyik oldaláról. Egy csatlakozó felületen, egy oldalról, egyetlen gombnyomásra CD és PMD mérést végezhet, mely egy fájlban is tárolódik, nagymértékben megkönnyítve és felgyorsítva a link karakterizálást. A TIA FOTP-175B és FOTP-243 ajánlásokkal hivatalosan is szabványként rögzítik egyedüli CD/PMD egyoldalas megoldásként számon tartva jelen pillanatban a világban.

Alkalmazások:

 • precíz, teljes körű 10 Gbit/s, 40 Gbit/s és 100 Gbit/s minősítések
 • városi-, gerinc-, és egyéb nagy távolságú (max. 140 km) hálózatok tesztelése
 • hatékony optikai szál típusának beazonosítása Raman telepítéseknél

Prospektus (PDF, angol, 2,4 MB)

?Magyarország kivitelezőinek leghatékonyabb CD/PMD mérési megoldása a szolgáltatói követelmények betartásához.?

Kolozs Csaba

ügyvezető igazgató, EQUICOM Méréstechnikai Kft.

Legfontosabb képességei összefoglalva

Főbb tulajdonságok:

 • Nagy felbontású színes, érintő képernyős platformokba (FTB-2, FTB-500) helyezhető és használható
 • PMD és CD mérés minden hálózati típushoz
 • Egyetlen mérési megoldás mindkét diszperzió teszteléséhez, ami komoly költségcsökkentő tényező
 • Egyedülálló egyoldalas mérési technológia, amely egyaránt csökkenti a vizsgálati időt és a működési költségeket (OPEX), valamint több szakasz is karakterizálható egyetlen helyszínről, gyorsabb mérési idő ezáltal több bevétel
 • Rendkívül robusztus technológia a földalatti és léges optikai szálakra
 • Hálózat felismerés: az eszköz automatikusan elfogadja a megfelelő paraméter beállításokat
 • Teljesen automatikus és nagyon intelligens interfész, ahol nincs szükség tréningre
 • Az optikai szakasz hosszának mérésére is ideális a beépített OTDR-es technológia révén
 • Megfelel az ITU G.650.3 száloptikai vizsgálati szabványnak, illetve a TIA FOTP-243 és FOTP-175B ajánlásoknak
 • EXFO Connect kompatibilitás: automatikus felhő alapú menedzsment; adatok a felhőn keresztül tárolhatók egy dinamikus adatbázisban
Az egyedüli egyoldalas CD/PMD analizátor a piacon
A folyamatban lévő versenyben, ahol nagy sebességű adatátviteli rendszereket fejlesztenek és a rendelkezésre álló sávszélességet növelik, szembesülnek bizonyos korlátokkal. Az újrakonfigurálható add/drop multiplexereknek (ROADM) köszönhetően, a gyártók és a szolgáltató cégek képesek bővíteni a rendszereiket magasabb adatsebességre és hosszabb útvonalakra, de a kromatikus diszperzió mérése egyre inkább kritikus lesz emiatt. A polarizációs módus diszperzió, ami eleve mindig valós veszélyt jelentett mind a hagyományos és mind az új generációs hálózatok számára, szintén egyre inkább fontos kérdés, mivel a nagy sebességű szolgáltatásokat ma már tömegesen telepítik. És akkor még ott van a folyamatosan elhúzódó aggodalom az Opex költségek terén.
Egyedi előnyök a megújult hálózati környezetben
Az új piaci valóság új CD/PMD mérési megközelítéssel
Az új piaci valóság egy új kromatikus- és polarizációs módus diszperzió mérési megközelítést igényel, ami a nagy sebességű hálózatok követelményeit próbálja összeegyeztetni két ellentétes célkitűzés szerint: nagyobb adatátvitel szállítása ? 10G, 40G és 100G ? az előfizetők igényeit követve, valamint az Opex költségek alacsony szinten tartása a nyereségesség fenntartása érdekében. A legtöbb hálózatüzemeltető cég már jó úton vannak az első cél eléréséhez, köszönhetően az új szálak telepítéseknek és az új technológia fejlődésének, mint a koherens jeldetektálás, a DPSK/DQPSK jelzés modulációk és a ROADM alapú szövevényes hálózatok.
Egy helyszínről több irányba
A PMD és CD egy mérési megoldásba történő kombinálásával a technikusok képesek akár több szakaszt is karakterizálni egyetlen helyszínről is. Az FTB-5700 kifejezetten a mai nagy sebességű hálózatok valósága alapján épült ki. A nagyon intelligens interfész és funkciók biztosítják, hogy a mérési paraméterek automatikusan optimalizáltak legyenek, függetlenül a szakasztól. Tény, hogy a hálózat üzemeltetőknek kell több Capex költséget ráfordítani, hogy felkészítse a technikusokat a mérésre, de még ennél is fontosabb, hogy nekik kell ?lenyelni? a sok gépjármű és Opex költségeket is. Ezen költség hatékony csökkentésében tud segítségére lenni a szolgáltató számára az FTB-5700 CD/PMD műszer, amely jellemzően 66%-kal gyorsabban mér minden más diszperzió analizátornál.
Egyszerű, mint az ?egyszeregy?
Maga a mérési folyamat nagyon egyszerű és nem kíván különleges mérnöki szaktudást. Válasszuk ki, hogy CD, PMD vagy mindkét diszperzió fajtát szeretnénk együtt lemérni. Majd indítsuk el a mérést, ami automatikusan leméri a szakasz hosszát és kívánt diszperziós paramétereket. Ezek után el kell nevezni csupán a mérést és lementeni az eredményt a műszer tárhelyére. A technológia bonyolultnak tűnik, de a mérés maga egyszerű.
Kromatikus diszperzió mérése Raman telepítések során
A Raman ma már szerves része a legtöbb koherens rendszer telepítésének. A Raman erősítés és a hatékonyság optimalizálására, az adott terület optikai szál típusát ismerni kell. Bár ez köztudott a legtöbb zöldmezős beruházás esetén, ugyanez viszont nem mondható el a ?barna-mezős?, meglévő területekről. Amennyiben erről kétségei vannak, abban az esetben az optikai szál meghatározható az FTB-5700 használata által, vagyis megmutatja a nulla diszperziós hullámhosszat, a CD lejtőt (slope) és az 1550 nm diszperziós koefficienst. Az FTB-5700 egyedülálló helyzetben van, hogy ezeket a méréseket is elvégezze és mivel mindez egy oldalról történik, ezért Opex szintű költségeket tudunk csökkenteni. Továbbá a mérőműszer kiszámolja az optikai szál hosszát a lejtő és együttható pontos vizsgálatához.
Gyors adatkövetési- és utókezelési folyamat
Az opcionális FastReporter2 szoftver csomag biztosítja az utókezelési folyamatot, hogy egy testre szabott és tökéletes eszközzel és annak minden funkcionalitásával, amire szükségünk lehet, kezeljük a mérési és riportozási kihívásokat bármilyen alkalmazásról is legyen szó. Off-line analízisre készült a terepen kiértékelt adatokat használva kínál a FastReporter2 egy valóban intuitív grafikus felhasználói felületet, ami nagyban hozzájárul és segít a termelékenység fokozásához.

 

Részletes specifikációk
TECHNICAL SPECIFICATIONS
Measured wavelength range (nm) 1475 to 1626
Dynamic range (dB) 25 (32 with reflector)
 Distance uncertainty (km) ?(0.01 + 1 % x distance)
Chromatic dispersion
Number of test points 8
CD uncertainty (ps/nm) b ?10
Test time (s) 40
PMD c
PMD display range (ps) up to 50
PMD range (strong mode coupling) (ps) 0.1 to 20
PMD uncertainty (strong mode coupling) (ps) d ? (0.2 + 5 % x PMD)
Test time (s) <180
GENERAL SPECIFICATIONS
Temperature operating 0 °C to 50 °C
storage ?40 °C to 70 °C
Relative humidity 0 % to 95 % non-condensing
Size (H x W x D) 96 mm x 50 mm x 281 mm
Weight 1.3 kg

Notes
a. Typical.
b. At 1550 nm, on 100 km of G.652 singlemode fiber.
c. For a fiber length ?100 m.
d. For strong mode coupling PMD (telecom fiber) up to 15 ps, with averaging.

Rendelési információk
FTB-5700-PMD EXFO FTB-5700 egyoldalas PMD analizátor modul
Felhasználói kézikönyv, kalibrációs igazolás és reflektor pigtail kábel.
FTB-5700-CD EXFO FTB-5700 egyoldalas CD analizátor modul
Felhasználói kézikönyv, kalibrációs igazolás és reflektor pigtail kábel.
FTB-5700-CD-PMD EXFO FTB-5700 egyoldalas CD/PMD analizátor modul
Felhasználói kézikönyv, kalibrációs igazolás és reflektor pigtail kábel.

 

Kapcsolódó szakmai cikkek

TestFlow, tes(z)tközelben

TestFlow, tes(z)tközelben

A szakképzett munkaerőhiány, az egyre növekvő optikai hálózatok száma és hossza, ezzel aztán az egyre növekvő mérési jegyzőkönyvek ismert jelenségek a mai piaci környezetet tekintve. Ha szeretnénk túlélni a piacon, jobbak lenni mint mások, elkerülni a gazdasági válság...

bővebben
Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is