Vállalati környezetben mindennaposnak számító feladat egy új felhasználói munkahely üzembe helyezése. A szinte rutin feladatnak számos ellenőrzési procedúrát kell tartalmaznia. Ezek mindegyikének hibátlan eredménnyel kell zárulnia ahhoz, hogy a felhasználó megfelelő módon tudja használni a hálózatot és elérje a szükséges szolgáltatásokat.

LinkRunner G2 végpont telepítés

A végpont üzembe helyezésének javasolt lépései a következők:

  • Patch kábel ellenőrzés
  • PoE meglétének vizsgálata
  • Switch port ellenőrzés: VLAN, sebesség és duplexitás
  • Alapszolgáltatások vizsgálata: 802.1x authentikáció, DHCP, DNS, router
  • Szolgáltatások elérhetőségének ellenőrzése
  • Patch kábel ellenőrzés

Patch kábel ellenőrzés

A megfelelő fizikai kapcsolat alapfeltétele, hogy a lengőkábel hibátlan legyen, ne jelentkezzenek a tipikus hibák, mint a rossz bekötés, szakadás vagy rövidzár.

LinkRunner G2 kábeltesztPoE meglétének vizsgálata

Manapság már a kliens eszköz esetében is elvárás a PoE megléte. Egy felhasználói vékonykliens állomás akár 30W teljesítményt is igényelhet a végponton. Ennek ellenőrzése fontos lépés a telepítési fázisban.

LinkRunner G2 PoESwitch port ellenőrzés

A VLAN technológia használata elősegíti a felhasználók mobilitását. Az egyes szolgáltatások (web, hangátvitel, stb.) forgalma különböző VLANban kerül továbbításra. Amennyiben a kívánttól eltérő VLAN besorolást kap egy switch port, a felhasználó nem fog tudni hozzáférni az általa elérni kívánt szolgáltatásokhoz.

LinkRunner G2 switchportAlapszolgáltatások vizsgálata

Manapság a hálózati kommunikáció szinte kizárólag IP csomagok továbbításával történik. Minden hálózatba kötött végpontnak IP címmel kell rendelkeznie, ami vagy dinamikus vagy statikus módon kerül beállításra. A hozzáférés szabályozásának manapság egyre gyakoribb formája a 802.1x authentikáció. Ezzel elkerülhető/csökkenthető az illetéktelen hozzáférés. A névfeloldás nélkülözhetetlen része az alapszolgáltatásoknak. Számos szolgáltatás routolt hálózaton keresztül érhető el, így fontos ellenőrzési lépés az alapértelmezett átjáró vizsgálata is.

LinkRunner G2 DNSSzolgáltatások elérhetőségének ellenőrzése

A felhasználó számára legfontosabb dolog, hogy elérje a kívánt szolgáltatásokat. Ehhez szükséges, hogy a szolgáltatásokat végző kiszolgálók IP címei és portjai a felhasználói munkahely felől hozzáférhetők legyenek, a hálózati konfiguráció (routing, tűzfal szabályok) ne akadályozza azok elérhetőségét.

LinkRunner G2 webCsak a szabványosított ellenőrzési lépések és mérőeszközök segítségével biztosíthatók a felhasználói munkahelyek gyors telepítése, valamint azok stabil és hibátlan működése. Ez nagymértékben hozzájárul a felhasználói megelégedettség (EUE ? End User Experience) növeléséhez.

Kapcsolódó megoldásaink:

A fenti szabványosított ellenőrzési lépések gyorsan és kényelmesen elvégezhetők a NetAlly kézi hálózat tesztereinek segítségével akár a vezetékes, akár a vezeték nélküli hálózaton.

OneTouch AT G2 – Integrált hálózat analizátor Gigabit Ethernet réz, optikai és Wi-Fi hálózatokhoz
LinkRunner G2 – Hatékony hibakeresés és telepítés, az Android? applikációk erejével
LinkRunner AT – A leggyorsabb megoldás réz és optikai hálózat-végponti problémák kezelésére
LinkSprinter – Ellenőrzi a hálózati kapcsolatot kevesebb, mint 10 másodperc alatt
AirCheck G2 – Érintőképernyős terepi eszköz WiFi problémák gyors elhárításához

 

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is