A Category 8 kábelezési szabvány 2016-os megjelenése mérföldkő az adatközponti infrastruktúrák fejlődése terén. Az, hogy a sodrott érpáros kábelezési rendszerek képesek a 25 vagy akár a 40Gbps sebesség átvitelére, új fejezeteket nyit az adatközponti technológiákban.

Sokan nem is gondolnák, hogy az elmúlt néhány évben dübörgő Category 8 marketing mögött mennyi fejlesztési munka és micsoda szabványosítás húzódik meg. Annak érdekében, hogy ne dőljünk be minden városi legendának, érdemes kicsit a színfalak mögé nézni.

 

A Category 8 rövid története

Még 2011-ben indult a TIA részéről az a kezdeményezés, melynek keretében az amúgy konkurens cégek (legyen az kábel, csatlakozó, mérőműszer gyártó vagy telepítő) egymás mellé állva kezdtek el dolgozni egy olyan szabványos rendszeren, mely gyártó függetlenül ugyan azt a teljesítményt képes nyújtani. Igaz ez a komponensekre (csatlakozók, kábelek, patch kábelek), magára a kábelezési rendszerre és a mérésre/minősítésre is.

A munka eredménye:

  • az ANSI/TIA-568-C.2-1 szabvány, melyet 2016. június 30-án publikáltak, és definiálja a Category 8 Channel és Permanent Linket, valamint meghatározza a DC hurokellenállás eltérés (DC Resistance Unbalance), valamint a módus konverziós paraméterek (TCL, ELTCTL) limit értékeit (ISO megfelelője a Class I és Class II),
  • illetve az ANSI/TIA-1152-A szabvány, melynek publikálására 2016. november 10-én került sor. Mérőműszerek szempontjából ez mérföldkő volt, ugyanis ez tartalmazza a mérési valamint az új Level 2G pontossági követelményeket a Category 8 teszterek esetében (nemzetközi megfelelője az IEC 61935-1).

 

Mérés és minősítés

Sokan gondolhatják, hogy a Category 8 a mérőműszerek szempontjából ?csak egy magasabb frekvencia?. Ez azonban nagy tévedés, olyan, mintha azt gondolnánk, hogy egy Trabantba sok száz lóerős motort szerelve máris versenyautónk van. De mi a helyzet a fékekkel, a váltóval, vagy a gumikkal? A mérőműszerek esetében is hasonló a helyzet. A magasabb frekvencián túl a szűkebb mérési limiteken át a mérő adapterekig meglehetősen összetett fejlesztési folyamat eredménye a Category 8 analizátor. A gyártóknak és a szabványügyi bizottság tagjainak egy sor dologra kellett gondolniuk:

  • olyan 2GHz-es mérőmodulok kidolgozására, melyeket a laboratóriumi vizsgálatok során használhatnak,
  • egy RJ45 referencia csatlakozó kifejlesztésére, mely képes a 2GHz átvitelére a szükséges teljesítmény mutatók figyelembe vételével,
  • ki kellett dolgozniuk a kábel és csatlakozók teljesítmény követelményeit,
  • és előírni a méréshez szükséges mérőműszer követelményeket.

Ráadásul ezeken párhuzamosan kellett dolgozni, hiszen hiába gyárt valaki Category 8 csatlakozót vagy kábelt, ha nincs mivel lemérni sem labor sem terepi körülmények között.

 

Labor adapter

Ahhoz, hogy terepi mérőműszert tudjunk gyártani, először meg kell állapodni a laboratóriumi vizsgálati módszerekben. Ehhez viszont szükség van egy olyan Category 8-as mérő adapterre, mellyel a vizsgálandó kábelt a VNA-hoz (VNA=Vector Network Analyzer) tudjuk csatlakoztatni. A VNA gyakorlatilag az etalon, melyhez majd később hasonlítjuk a terepi mérőműszerünk méréseit.

  1. januárjában jelent meg az a TIA szabvány (TIA-1183-1) amely specifikálta a képen is látható mérő adaptert. Ezzel lehetővé vált, hogy bármely kábelgyártó azonos körülmények között tudja tesztelni a Category 8 rendszerét.

A szabványos RJ45 csatlakozó

A következő lépés, hogy kifejlesszünk egy olyan RJ45 csatlakozót, amellyel a Category 8 kábelezési rendszerek terepi körülmények között is minősíthetők. Egy mérőműszerrel bármilyen szabványos Category 8 kábelezési rendszert azonos körülmények között kell mérni. Ezért ezek a mérő csatlakozók nagyon szoros minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. A kábel és kábelteszter gyártókkal közösen kifejlesztett ?Jupiter? kódnevű RJ45 csatlakozóval mindez megoldható, így ez lett az iparági szabvány.

A labor adaptereket nagy gondossággal használják, a patch kábeleket csak néhányszor csatlakoztatják, azonban a mérőműszer mérőkábelét hetente akár több ezerszer. Így ezeknek nagyon strapabírónak kell lenniük.

 

Kábel és csatlakozó specifikációk

A Category 8 kábelezési rendszer kidolgozása során a mérőeszköz gyártók már tisztában voltak azokkal a mérési paraméterekkel, melyeket majd mérniük kell. A kábelezési szabvány megjelenését követően viszont már pontosan tudták, hogy mi az, amire mérőeszközt kell fejleszteni. A kábelezési gyártóktól kapott Category 8 mintákkal elkezdhették az összehasonlító méréseket egy VNA és a saját terepi mérőeszközük között. Ez kellett ahhoz, hogy ? félretéve a marketing ?bullshit?-et ? megjelenhessenek a valódi Category 8 terepi mérőműszerek.

 

Category 8 kábel-analizátorok

Az utolsó lépés az analizátorok megjelenése előtt az, hogy a gyártók elküldjék a műszert a kábelgyártókhoz tesztelésre, elfogadásra. A kábelgyártók lemérik a saját Category 8 rendszerüket a terepi mérőeszközzel, majd a saját VNA-jukkal, és összehasonlítják a két eredményt. Ezzel biztosítja a kábel és a műszer gyártó is, hogy a rendszergaranciához megfelelő lesz a mérőműszer.

Néhány paraméter (mint pl. a különböző módus konverziós paraméterek (TCL) vagy az érellenállás mérése) a kezdetekkor specifikálva voltak. Bár ezek továbbra is kötelezően mérendő paraméterek a kábelek és csatlakozók esetében, terepi mérésnél csak opcionálisak. Ettől függetlenül szerencsések vagyunk, ha a mérőműszerünk képes ezeket mérni, hiszen jó pár olyan hiba és anomália létezik, melyek feltárása az opcionális paraméterek nélkül nehézkes lenne. Ezzel kapcsolatban olvassa el ?Kábeli zűrzavar? című szakmai cikkünket.

 

Konklúzió

A Cat 8 kábelezési rendszer vagy mérőeszköz esetében a maximális (2GHz-es) frekvencia határ csak egy összetevő a sok közül. Olyan, mint a porszívó esetében a Watt, a mosógép esetében a maximális centrifuga fordulatszám vagy egy autó esetében a lóerő. Ahhoz, hogy a valódi teljesítményt ki tudjuk hozni akár a rendszerből, akár a mérőeszközünkből, még sok minden másra is oda kel figyelni. Category 8 mérőműszerek esetében az egyik legfontosabb dolog a szabványnak megfelelő mérőcsatlakozó.

 

Kapcsolódó termékek:
Fluke Networks DSX digitális kábel-analizátor sorozat

Kapcsolódó weboldal:
Category 8 kábelezés mérése ? kérdések/válaszok

 

 

 

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is