#1: Árnyékolás folytonosság mérése, hibahely keresés

Ha egy árnyékolt kábel árnyékolása hibás (szakadt), idegen áthallás lesz az egymás mellett futó linkek között, ami zavarja az átvitelt. Sőt, a külső zavarokra is sokkal érzékenyebb lesz a kábel. Ez a hibajelenség a legtöbb esetben észrevehetetlen marad. Azonban a Fluke Networks DSX sorozatú kábel-analizátoraival még akkor is észreveszem az árnyékolás folytonosság hibákat, amikor a kábel két végén lévő rack egyenpotenciálon van, vagy a szomszédos linkek árnyékolásán keresztül egy hagyományos módon mérő teszter jónak ítélné meg.

#2: Cserélhető Permanent Link adapter fej

Ha megveszek egy eszközt, gépet, autót, bármit, a karbantartására nem szeretek sok pénzt költeni. Még a kopó alkatrészek esetében sem. Hasonlóan gondolkoztam a mérőműszernél is. Szerencsére a DSX megjegyzi, hogy hány mérést végeztem az adaptereivel. Ha indokolt, elég csak a mérőadapter végén lévő fejet kicserélnem, nem kell vagyonokat költenem egy komplett kábelre.

#3: Áthallás és reflexiós hibák helye és oka

Ha strukturált hálózatot építek, a hibás linkek általában reflexió vagy áthallás problémákat mutatnak. Hagyományos mérőműszerekkel megállapítani, hogy ezt mi okozza, nem könnyű feladat. Maga a kábel? Vagy a csatlakozó? Behúzásból ered? Netán szerelési hiba? Vagy eleve a kábel gyártásból eredő probléma okozza? A DSX-el 3 kattintásból megtudom mi a hiba, hol van, és mi a lehetséges oka. Ezzel rengeteg időt és bosszúságot megspórolok.

#4: Csippan, ha érzékeli a remote egységet

?Ülök a rack-nél, kollégám sehol. Pedig megbeszéltük, hogy a 4-es végpont jön. Hol a fenében van? Kávézni ment?? Ez korábban nagyon bosszantó volt. A DSX örömében csippan egyet, ha látja a kábel másik végén a párját, és már mehet is a teszt. Apróságnak tűnik, de számomra nagyon hasznos funkció. Ha ez nem lenne elég, kaptam hozzá head-set-et, amivel tudunk beszélgetni a mérendő kábelen. Sőt, mindkét oldali műszeren van TEST gomb, így ha egyedül mérek, fele annyit kell sétálgatnom a két végpont között.

#5: LinkWare Live felhő

Korábban, amikor a kollégák egy hétig vidéken dolgoztak, és a műszer nálunk volt tele mérési eredményekkel, a jegyzőkönyvezés nem haladt. Ráadásul folyamatosan izgultunk, nehogy véletlenül kitöröljék valamelyik projektet, ezért vittek laptopot és időnként lementegették a méréseket. Mióta a DSX-et használjuk, minden sokkal egyszerűbb. WiFi-n keresztül egy gombnyomással szinkronizálom a méréseket az ingyenes LinkWare Live felhővel, amit az irodában lévő kollégák azonnal látnak, és már készülhet is a jegyzőkönyv.

#6: Ellenállás különbségek mérése

Egyre több olyan munkánk van, ahol a végberendezéseket PoE-val tápláljuk a strukturált kábelen keresztül. AP-k, IP kamerák, beléptetők, stb. Mivel a PoE osztozik a kábel erein az adattal, időnként előfordul, hogy zavarják egymást. Ezt az okozhatja, hogy a kábel erei vagy érpárai között túl nagy az ellenállás különbség. Szerencsére a DSX képes mérni az ér- és érpárellenállás különbségeket is, így gyorsan fényt deríthetünk a PoE problémákra.

#7: Hibamentes mérések

Nagyon bosszantó, amikor néhány nap mérés után az irodában jövünk rá, hogy rosszul lett beállítva a műszer. Mehetünk ki újra és mérhetjük végig az összes végpontot, mert így nem fogadják el a jegyzőkönyvet. Szerencsére a DSX szól, ha valami nagy hibát követek el a beállításoknál. Ha pedig valamelyik kollégám megy ki mérni, előre konfigurálok neki egy projektet a LinkWare Live-on keresztül, amit csak ki kell választania a helyszínen.

#8: Magyar nyelvű kezelői felület

Nálunk a csapatban nem mindenki beszél idegen nyelveket. Ugyan az informatika világában sok szakkifejezést angolul használunk, nagy segítség, hogy a DSX kezelői felülete magyar nyelvű. Ha valamilyen problémát keresünk, vagy csak egyszerűen a beállításokat szeretnénk elvégezni, a kollégák örülnek, hogy mindezeket magyar nyelven tehetik meg.

#9: Ingyenes firmware és szoftver

Időről időre változnak a szabványok, bekerülnek új mérési paraméterek, új kábeltípusok, módosulnak a limit értékek. Szerencsére a DSX esetében a műszer teljes élettartama alatt ingyenesen juthatok hozzá a műszer firmware-éhez és a PC-n futó LinkWare jegyzőkönyvező szoftverhez?

#10: Terméktámogatás

A cégem minden autójára kötöttünk Casco biztosítást, hiszen az autó szerves része az üzletmenetünknek. Ezt a Fluke Networks-nél Gold Support-nak hívják. Nem csak a garanciát hosszabbíthatom meg vele. Van benne ingyenes kalibrálás, de ha bármely tartozékkal baj lenne, azt is kérdés nélkül cserélik. Sőt, kapok csereműszert a kalibrálás idejére. Hiszen a mérőeszközeink is az üzletmenetünk szerves részei.

#+1

Ha bármilyen szakmai kérdésünk merül fel, akár a mérőeszközökkel, akár a strukturált hálózatos vagy optikai technológiákkal kapcsolatban, az EQUICOM-ra mindig számíthatunk!

Ha hasznosnak találod az oldalt, oszd meg másokkal is